Levandule v prosinci
Levandule v prosinci
V této době levandulové keříky„spí“.
Jediné, z čeho se můžeme těšit, jsou její květy, které jsme si nasušili v létě.
Můžeme z nich vyrábět různé polštářky a vonítka do skříní, nebo je přidávat do moučníků a užívat si její vůni ke kuchyni.
Usušenou levanduli skladujeme v tmavé utěsněné nádobě.
Máte pocit, že ve Vašem polštářku již levandulové květy nevoní? Stačí je promnout :-).
LEVANDULOVÝ ČAJ: dvě lžičky sušených levandulových květů a přelijeme ½ l horkou vodou a necháte dvě minuty louhovat. Podle potřeby můžeme osladit třeba medem.
Čaj nám pomůže při zklidnění, ale také při nemocech, jako je chřipka, angína, případně při zánětu dutin.
Na nachlazení a rýmu můžeme inhalovat spařené květy levandule, nebo si v odvaru napařit nohy.
LEVANDULOVÁ KOUPELOVÁ SŮL V misce smícháme a promícháme hrubou Himálajskou a Mořskou sůl, sušený květ levandule. Pak po 10 kapkách přidáváme levandulový esenciální olej, tak, aby nám směs příjemně voněla. Dáme do sklenice a uzavřeme. Takto necháme cca týden A pak si můžeme užívat koupel s vůní levandule. Tuto směs také můžeme dát do misky a položit na topení. Teplem se bude vůně postupně uvolňovat. Stačí pak jen občas nakapat pár kapek EO levandule.
MRKVOVÁ BUCHTA S LEVANDULÍ (hrnek-250 ml)
2/3 hrnku hladké mouky
2/3 hrnku třtinového cukru
1 hrnek oleje
3 vejce (oddělit bílek a žloutek
3 jablka – nastrouhat (hrubé struhadlo)
3 větší mrkve – nastrouhat (jemné struhadlo)
1 prášek do pečiva
1 polévková lžíce levandule
Žloutky s cukrem vyšleháme, přidáme mouku, prášek do pečiva, levanduli, olej, nastrouhaná jablka a mrkev. Nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Nalijeme do vymazané a vysypané koláčové formy a pečeme na 180 °C cca 40-45 min.