Levandule v prosinci

Publikováno: 17.12.2025

Levandule v prosinci

V této době levandulové keříky„spí“.

Jediné, z čeho se můžeme těšit, jsou její květy, které jsme si nasušili v létě.

Můžeme z nich vyrábět různé polštářky a vonítka do skříní, nebo je přidávat do moučníků a užívat si její vůni ke kuchyni.

Usušenou levanduli skladujeme v tmavé utěsněné nádobě.

Máte pocit, že ve Vašem polštářku již levandulové květy nevoní? Stačí je promnout :-).

LEVANDULOVÝ ČAJ: dvě lžičky sušených levandulových květů a přelijeme ½ l horkou vodou a necháte dvě minuty louhovat. Podle potřeby můžeme osladit třeba medem.

Čaj nám pomůže při zklidnění, ale také při nemocech, jako je chřipka, angína, případně při zánětu dutin.

Na nachlazení a rýmu můžeme inhalovat spařené květy levandule, nebo si v odvaru napařit nohy.

LEVANDULOVÁ KOUPELOVÁ SŮL V misce smícháme a promícháme hrubou Himálajskou a Mořskou sůl, sušený květ levandule. Pak po 10 kapkách přidáváme levandulový esenciální olej, tak, aby nám směs příjemně voněla. Dáme do sklenice a uzavřeme. Takto necháme cca týden A pak si můžeme užívat koupel s vůní levandule. Tuto směs také můžeme dát do misky a položit na topení. Teplem se bude vůně postupně uvolňovat. Stačí pak jen občas nakapat pár kapek EO levandule.

MRKVOVÁ BUCHTA S LEVANDULÍ (hrnek-250 ml)

2/3 hrnku hladké mouky

2/3 hrnku třtinového cukru

1 hrnek oleje

3 vejce (oddělit bílek a žloutek

3 jablka – nastrouhat (hrubé struhadlo)

3 větší mrkve – nastrouhat (jemné struhadlo)

1 prášek do pečiva

1 polévková lžíce levandule

Žloutky s cukrem vyšleháme, přidáme mouku, prášek do pečiva, levanduli, olej, nastrouhaná jablka a mrkev. Nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Nalijeme do vymazané a vysypané koláčové formy a pečeme na 180 °C cca 40-45 min.